«Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα.» Γ. Σεφέρης

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Βρέθηκε άγνωστο πρωτόλειο παραμύθι του Άντερσεν

 
  Το χειρόγραφο είναι μάλλον (εξίσου παλιό) αντίγραφο· το γνήσιο, πάντως, ανάγεται στη δεκαετία του 1820 © AP
Μια μέχρι σήμερα άγνωστη ιστορία του δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ανακαλύφθηκε στη γενέτειρά του, πόλη Οντένσε, από τον ιστορικό Έσμπεν Μπράγκε.
Το σύντομο παραμύθι, έκτασης μόλις 700 λέξεων, που η εφημερίδα Politiken έχει μεταφράσει στ’ αγγλικά και διαθέτει μέσω της ιστοσελίδας της, έχει τίτλο «Το Σπαρματσέτο» και πιστεύεται ότι είναι το πρώτο, που έγραψε ο Άντερσεν, τα βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.
Ο Άντερσεν γεννήθηκε το 1805 και πέθανε το 1875. Ανάμεσα στα πιο αγαπημένα παραμύθια του είναι τα «Ασχημόπαπο», «Μικρή Γοργόνα», «Τα Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά».
Ο Μπράγκε βρήκε το χειρόγραφο τον Οκτώβριο, μέσα σε ένα κουτί στα Περιφερειακά Αρχεία της πόλης και αμέσως κατάλαβε πως επρόκειτο για κάτι σημαντικό. Στο έγγραφο υπήρχε μια αφιέρωση του Άντερσεν προς την χήρα του ιερέα, που έμενε απέναντι από το σπίτι της οικογένειας και ο δανός συγγραφέας συνήθιζε να πηγαίνει εκεί, για να της διαβάζει και να δανείζεται βιβλία.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό, το πρώτο, καθώς φαίνεται, παραμύθι του, γράφτηκε όταν ο Άντερσεν ήταν ακόμη στην εφηβεία και πήγαινε σχολείο - ή λίγο αργότερα.

πηγή:  http://www.ert.gr (ειδήσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το παραμυθοσχόλιό σας!